Voeding voor de Longen

Het Chinese Nieuwjaar en nog meer goede voornemens…
Op 31 januari begint het Chinese Nieuwjaar. Het is het jaar van het Hout Paard. Het Hout Paard is sprankelend, bewegelijk en vol van ongeremde dadendrang. Rusteloos gaat het op zoek naar nieuwe avonturen.
Als je nieuwe projecten plant, is dit een goed jaar om deze in de realiteit te brengen. Alles zal goed opschieten. Financieel gezien wordt 2014 een rustig jaar omdat het Hout Paard van financiële stabiliteit houdt.
 
In mijn vorige blogbericht stond ik stil bij goede voornemens. Je weet het misschien nog: nummer één van de goede voornemens was gewicht verliezen. Het is prima als je ervoor hebt gekozen om je gewicht aan te pakken. Maar laat je niet gek maken door al het gesjoemel met getallen
 
Op de tweede plaats van de lijst met goede voornemens staat stoppen met roken. Ik vind het Chinese Nieuwjaar een goed moment om stil te staan bij dit voornemen en bij de functie van de Longen.
Een toenmalige docente van mij zei ooit: ‘Volgens de TCM mag je best roken – als je er maar het lichaam voor hebt.’ Nou, ik persoonlijk heb er (helaas??) het lichaam niet voor…
Laten we kijken naar de functies die de TCM onze Longen toekent. Volgens de TCM zijn de Longen het meest gevoelige orgaan van de mens. Net als de Dikke Darm horen de Longen bij het element metaal. Omdat je de hele dag ademt, hebben ze extreem veel contact met de buitenwereld.

Tips voor de gezondheid van onze longen
Deze tips zijn zeker niet alleen bedoeld voor rokers maar voor iedereen die iets voor de gezondheid van zijn of haar Longen wil doen. Vergeet niet: de TCM is een gezondheidsleer die gericht is op preventie!

 • Uitademen, dus loslaten, is een yinne beweging. Uitademen en kunnen loslaten hebben niet alleen betrekking op het daadwerkelijke ademhalen maar ook op alles wat ons in het leven belast. Kasten opruimen, scheiden van onbelangrijke dingen, het loslaten van vriendschappen die te veel energie kosten), komen allemaal ook de gezondheid van de Longen ten goede.
 • Verdriet is de emotie die de Longen het meest beschadigt. Hierbij gaat het niet om het heel natuurlijke en gezonde verdrietig zijn na het verlies van personen of materiële dingen. Schadelijk is een chronisch verdriet, het blijven hangen aan personen en dingen waarvan we eigenlijk afscheid hadden moeten nemen.
 • Net zo schadelijk is het om helemaal geen verdriet toe te laten. Verdriet is heel natuurlijk en gezond omdat het ons helpt om afscheid te kunnen nemen. Alleen dan komt er voldoende ruimte vrij om verder te kunnen gaan in ons leven.
 • De Longen zijn heel gevoelig voor uitdroging, een zogenaamde yin-deficiëntie. De uitdroging kan komen door droge kamerlucht en tabak maar ook door uitdrogende voedingsmiddelen.
 • Uitdrogende voedingsmiddelen zijn met name koffie, hete specerijen, zwarte thee, groene thee en een overmaat aan alcohol.
 • Voedingsmiddelen en bereidingen die de Longen juist beschermen tegen uitdroging: peren, mandarijnen, amandelmelk en sesam.
 • Voedingmiddelen die tevens goed zijn voor de Longen: rettich, radijs, koolrabi, tuinkers, waterkers, tijm.
 • Ondanks dat een overmaat aan pittige voedingsmiddelen de Longen kan uitdrogen, is een erg pittige maaltijd voor rokers wél aan te raden. Voor hen geldt: af en toe pittige maaltijd is heel goed om de longen te bevrijden van toxines.

Lotuswortel – een plant voor je Longen
De TCM kent nog een bijzonder leuk voedingsmiddel voor de Longen: de lotuswortel. Als je de lotuswortel in plakjes snijdt, dan weet je ook waarom dat zo is: de holle ruimtes doen denken aan de holtes van onze luchtwegen. Lotuswortels horen bij de familie van de waterlelie.Lotuswortel_www.5elementenvoeding.nl In de herfst en winter zijn ze vers verkrijgbaar. In de overige maanden van het jaar zijn ze met name in gedroogde vorm (gedroogde plakjes of in poedervorm) verkrijgbaar. Lotuswortel helpt tegen hoesten en slijm in de holtes. Daarnaast bouwt lotuswortel Bloed op.

Recept: thee van lotuswortel
Schil 5 cm van een verse lostuswortel en rasp hem dan fijn. Knijp het sap in een pannetje en doe er een kop water bij. Breng kort aan de kook en drink de thee op.
In plaats van verse lotuswortel kun je ook gedroogde lostuswortel (zie de fotos) nemen. Kook deze circa 10 minuten met een kopje water. Schenk door een zeef en drink op.
Verse lotuswortel krijg je in de toko. Gedroogde lotuswortel is verkrijgbaar in de biologische winkel.

Een gezonde qi-groet,
Jutta
Aanstaande activiteiten
13 februari 2014: Lezing Kinderwens – wat acupunctuur en voeding bijdragen, Zoetermeer
15 februari 2014: Start Chinfood® module 2, Utrecht (vol)
16 februari 2014: Kookmiddag Lunch zonder dipje, Den Haag (vol)
16 maart 2014: Bijscholing voor professionals: De spijsvertering als basis, Amersfoort
23 maart 2014: Kookmiddag Lunch zonder dipje, Den Haag
1 april 2014: Start Chinfood® module 1, Utrecht (nieuw!)
12 april 2014: Start Chinfood® module 2, Breda
18 mei 2014: Bijscholing voor professionals: overgewicht, Amersfoort
5 juni 2014: Introductiecursus 5-elementenvoeding, Den Haag (nieuw!)

6 reacties op “Voeding voor de Longen”

 1. Beebee Jansen schreef:

  Leuk artikel,maar ik ben op zoek naar tips voor voeding voor de milt

 2. Jutta schreef:

  Ik heb diverse artikelen gepubliceerd. Kijk eens op dit artikel:

  http://vijfelementenvoeding.nl/wp-content/uploads/2013/11/artikel_chinese_voedingsleer_vakblad_natuurgeneeskundige_4_13_jutta_koehler.pdf
  (zie publicaties: artikel voor het vakblad)
  Hier vind je veel informatie over de ‘basisprincipes’ en over voeding voor de Milt.

 3. Wendy De Bruyn schreef:

  Dag Jutta,

  Dank je voor jouw leuke en informatieve website. Het was de enige die ik vond waar degelijke uitleg stond over de lotuswortel.
  Ik wilde graag nog weten hoeveel kopjes thee je mag drinken van de lotuswortel thee. Ik heb last van huistofmijtallergie en heb constant last van of een loopneus of verstopte neus en piepende ademhaling en als ik grote inspanningen doe moet ik aan de puffer. Ik drink ondertussen ook al dagelijks brooddrank om de darmen te versterken en wilde nu graag met lotuswortel thee beginnen om de slijmen te laten verdwijnen. Vandaar dat ik wilde weten hoeveel kopjes thee ik dagelijks mag drinken.
  En die dagelijkse banaan zal ik ook maar vlug achterwege laten, want blijkbaar is die minder gezond dan ik dacht.
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Met vriendelijke groeten,
  Wendy De Bruyn

 4. Jutta schreef:

  Beste Wendy,

  Ook van de lotuswortelthee graag niet te veel drinken. Je kunt een kuur doen van een paar weken. Maar daarna zou ik weer stoppen.
  Hartelijke groet, Jutta

 5. Joke schreef:

  Dat Jutta, mag lotusthee ook gedronken worden door kinderen? Vanaf welke leeftijd? Groet, Joke

 6. Jutta schreef:

  Ja, dat mag. Ik zou de thee niet aan baby’s geven. Maar vanaf 2 jaar is het prima. Het is een geneeskrachtige thee. Het is beter om de thee alleen te geven wanneer er echt klachten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × 3 =