Zelfgemaakte havermelk (zero waste)

Zelf havermelk maken lijkt heel gemakkelijk. Maar het duurde toch even voordat we uiteindelijk de beste draai hadden gevonden. Om de – let op: grapje!  – haverklap ging het mis: geheel volgens het toevalprincipe creëerden we in ons huishouden alle soorten havermelk – te dun, te slap en te geleiachtig. Hoogtepunt van onze pogingen was de dag waarop ik een beetje zelfgemaakte havermelk in mijn granenkoffie wilde doen en er plotseling en hele klodder haverbrij uit het zelf gevulde flesje in mijn kopje viel.

Al deze pogingen hebben er wel toe geleid dat we steeds dichterbij de optimale havermelk kwamen. Nu kan ik eindelijk het goede recept met jullie delen.

De voor de hand liggende vraag is natuurlijk: waarom zou je havermelk überhaupt zelf willen maken, want een pakje havermelk is in de winkel zo gekocht.

 

Hier de winst als je havermelk zelf maakt:

 • het gaat snel (als je eenmaal weet hoe het moet)
 • je weet precies wat er in zit
 • je kunt het recept naar eigen smaak aanpassen
 • het is heel goedkoop (afhankelijk van de kwaliteit havervlokjes kost een liter havermelk tussen de 10 en 40 cent)
 • je bent niet afhankelijk van de winkeltijden
 • het recept kan helemaal zero waste (ten minste indien je de havervlokjes in bulk of in papier koopt. Maar zelfs als je de havervlokjes in plastic koopt, bespaar je extreem veel verpakking ten opzichte van de gewone liter pakken die je in de supermarkt koopt).

 

Ingrediënten voor 1.2 l havermelk

 • 4 volle eetlepels (glutenvrije) havervlokjes* (dit is ongeveer 40 g havervlokjes**)
 • 1.4 liter water
 • snufje zeezout
 • naar smaak: snufje echte vanille, snufje kardemom
 • naar smaak: ahornsiroop als je de havermelk iets zoeter wilt maken

* Hoe fijner (kleiner) de vlokjes hoe fijner en witter de havermelk
**Als je zero waste wilt gaan, koop dan havervlokjes in bulk (Crudo, de Gimsel). Een ander alternatief: havervlokjes in papier (er zijn een paar merken die dit aanbieden, waaronder De Zuidmolen).

 

Bereiding havermelk

 1. Week de havervlokjes een paar uur in voldoende water en giet daarna het weekwater weg. Deze stap kun je bij tijdgebrek ook overslaan. Maar is wel een extra stap die de verteerbaarheid kan verhogen.
 2. Breng de havervlokjes met een snufje zout (en eventueel de vanille en kardemom) in 1.4 liter water aan de kook. Zet op een lager vuur en laat nog ca 5-10 minuut koken. Laat een beetje afkoelen.
 3. Pureer alles met een staafmixer.
 4. Giet de havermelk door een zeefje. De havervlokken-brij die in de zeef achter blijft kun je eventueel in je pap doen.
 5. Voeg naar smaak ahornsiroop toe (optioneel).
 6. Bewaar in een glazen fles in de koelkast. De havermelk is enkele dagen houdbaar.

Je kunt de havermelk gebruiken als melkvervanger in de pap of bij het maken van gebak en pannenkoeken. Ook lekker in de granenkoffie.

Let op: haver is volgens de Chinese voedingsleer de meest verwarmende graansoort. Haver helpt tegen koude, maar kan ook onrustig maken. Als je niet goed slaapt en je je overdag heel hyper voelt, dan kun je beter niet elke dag haver(melk) gebruiken.