Ervaringen

Marije en Corné over het consult

Sinds ruim 12 jaar eten we koolhydraat beperkt. Veel groente, wat vlees en vis en af en toe wat aardappelen of pasta. Geen pakjes of zakjes, alles puur en zelfgemaakt. Ik voelde me er best goed bij maar miste energie. De afgelopen jaren kreeg ik meer last van mijn buik, de onrustige buik werd steeds vaker buikpijn en hoe weinig, veel of gezond ik ook at, de 5 kilo die me in de weg zat ging nooit weg.
Mijn man heeft een niet-werkende schildklier en worstelde altijd met zijn gewicht. Echt leuk vond hij het etende leven dan ook niet want ondanks alle groente, veel bewegen, nooit meer ’s avonds een drankje met iets lekkers viel hij niet af. Bij elke hap had hij een schuldgevoel, zeker als hij iets lekker vond.
Ik had wat blogs van Jutta gelezen en wilde graag mijn stofwisselingstype laten bepalen. Mijn man wilde ook mee omdat hij weet dat ik er van hou om dingen samen te doen.  Vrij snel konden we samen terecht bij Jutta. Mijn man blijkt een rasechte “Inuit” te zijn en zijn stofwisseling kan het beste voeding halen uit vlees. Liefst rood vlees, of zelfs rauw als hij dat wil. Waar ik griezel bij zo’n uitspraak beginnen zijn ogen te glimmen.

Ik kreeg daarentegen te horen dat mijn maaltijden voor 50% uit gezonde koolhydraten moeten bestaan. Verder raadde Jutta ons beide aan om gluten te vermijden en daarnaast 3 maanden heel strikt geen melkproducten te eten, daarna konden we eventueel een klein beetje geiten- of schapenkaas toevoegen.
Jutta’s uitleg klonk aannemelijk en duidelijk en ook al kostte het wat moeite om onze ideeën over wat gezond eten is bij te stellen, we zijn er vol voor gegaan.

Blijkbaar is gezond eten anders voor mijn man dan voor mij. Binnen een paar dagen was ik van mijn buikpijn af. Mijn man viel in een paar maanden tijd moeiteloos 13 kilo af. Hij eet veel meer en bovenal: hij eet met plezier èn geniet gerust ’s avonds van een drankje met een goeie droge worst. Zijn lunch kan zomaar bestaan uit een halve ribeye met wat groente en een appel als toetje. Alle milieu- en dierenwelzijn redenen om geen vlees te eten zijn weggevallen tegenover zijn gezondheid. Gelukkig is er ruim keus uit goed, gezond vlees van dieren die een mooi leven geleid hebben. Bijzonder is dat hij voor het eerst in 20 jaar zijn schildkliermedicatie met wel 25% moet verminderen van de internist.

Naast het elimineren van gluten en melkproducten ben ik koolhydraten gaan toevoegen zoals rijst, aardappelen, zoete aardappelen enz. Ik vind het heerlijk, ik heb meer energie en wonder boven wonder smelten mijn vervelende kilootjes ook weg.

Dus dank Jutta: je doet mooi werk!

Marije en Corné (stofwisselingstypes: Zen-Master oftewel gebalanceerde type & de Gedreven Nomade oftewel het snelle rood-vlees-en-vet-type), augustus 2021

Echtpaar over het consult

Het resultaat dat wij bij mijn man zien is dat hij iets is afgevallen, ondanks dat wij dus niet meer op de koolhydraten letten. Heerlijk  resultaat!! En bij mij dat ik minder moe ben, had het eigenlijk nog niet zo in de gaten hoe moe ik eigenlijk was c.q. ben. Een goed gevuld gevoel heb en bijna niet de behoefte heb om nog extra dingen tussendoor te eten.

(echtpaar, koolhydraat-type & gebalanceerd type, mei 2021)

Joke over het uitgebreide consult

Het is ongeveer 3 maanden geleden dat ik bij jou was. En het gaat super goed met mij. Ik geniet heel erg van mijn ene kopje koffie maar het is niet eens meer noodzakelijk. Dat ik daar tegenop zag, he!

Ik heb alle hitte en gluten uit mijn voeding gehaald. En ik ben tot rust gekomen. Ik doe het prima op 3 maaltijden en soms in de middag een tussendoortje. Bedankt voor de tip van de bloem. Mijn glutenvrije suikerloze appeltaart is heerlijk, na even oefenen!

Ik heb overdag geen trek meer. En heb minder voeding nodig. Mijn energielevel is gedurende de hele dag stabiel! Heel fijn om te ervaren, geen namiddag dip meer.

Mijn slapen gaat ook goed. Soms nog wat onrustig maar te herleiden door misschien toch teveel stress. Ben beter gaan voelen dus merk dat ik sneller gestrest ben dan ik zou verwachten. Denk ook doordat ik mijn opgejaagdheid uit de voeding kwijt ben dat ik hier meer zicht op heb.

In het weekend neem ik nog wel eens brood.. Doe dan gezellig met mijn man mee. Maar dat is ’s nachts wel bezuren door rusteloze benen.

De Reishi vind ik heerlijk. Heb verder geen idee of dit wat doet of niet. Maar vooral in het begin hielp het mij door te weten dat ik dat kreeg in plaats van koffie. Maar het momentje rust na de maaltijd is heel fijn.

Daarnaast heb ik zin in colletjes en ’s nachts wat warms. Dit herken ik absoluut niet van mezelf. Mooi om te zien wat voeding doet.

Ik ben je heel dankbaar voor alle uitleg en de uitgebreide handleiding met tips. Ondertussen ben ik ook het boek van Barbara Temelie, goed in je vel met de 5 elementen aan het herlezen. Puzzelstukjes vallen mede door mijn eigen ervaring. Nou een lang bericht. Nogmaals dankjewel.

Joke, november 2020

 

Sandra over het uitgebreide consult

Vorig jaar, in mei 2019, ben ik bij jou op consult geweest. Mijn voedingspatroon heb ik behoorlijk aangepast en het effect is zeker merkbaar. Veel en veel minder hoofdpijn, ik herstel sneller na sport of hoofdpijn, meer energie en men zegt dat ik er gezonder uit zie in mijn gezicht. Dankjewel voor je adviezen!

Sandra

Melissa over het uitgebreide consult

Het is al weer even geleden sinds ik bij je ben geweest. Ik wilde je toch even mailen met een leuk berichtje. Ik kwam bij je, ook omdat ik last heb van een traag werkende schildklier. Omdat ik geen medicatie wilde slikken, wilde ik andere dingen proberen. De waarden waren zo, dat het nog net verantwoord was niks te slikken. Dus ging ik eten volgens je advies en heb ik elke 4 weken een shiatsu behandeling.

De waarden waren afgelopen mei 7,8 TSH. In augustus heb ik nogmaals bloed laten prikken, toen was de waarde 7,6. Lichte verbetering dus, wel voelde ik me toen al zo veel beter. Helaas zag je het nog niet terug in de waarden.

Afgelopen week (januari 2020) heb ik weer bloed laten prikken en de waarde was toen 4,8!! (Normaal waarden zijn 2-4,5) Ik vind het echt super fijn dat nu ook de waarden bevestigen hoe ik me voel. Ik wil je hartelijk bedanken voor het advies! Ik had nooit kunnen denken dat het op zo’n relatief korte termijn zo veel beter zou zijn

Melissa B. (stofwisselingstype: parasympaticus/beta)

Anne over het consult

In september 2019 heb ik bij jou een consult gehad en hierbij wil ik even laten weten dat ik er veel aan heb gehad! Ik merk grote veranderingen waaronder dat ik super veel energie heb, mijn gemoedstoestand veel vaker goed is en ik geen last meer heb van ‘brain fog’. Ik eet geen koolhydraten en fruit meer en mis deze ook helemaal niet, wat ik nooit had verwacht! Bovenal is mijn doel behaald en heb ik al vrij snel mijn menstruatie gehad! Wat een inzichten heb ik gekregen waar ik super veel baat bij heb, dankjewel daarvoor!

Anne (stofwisselingstype: rood-vlees- en vet-type)

S. Manzoni over het uitgebreide consult

Ik was op in juli 2019 bij jou op consult. Ik ben heel tevreden met het resultaat! Ben mijn maag/darmklachten kwijt! Wat ik ook heel fijn vind, dat de opgeblazen buik verdwenen is.

De fine-tuning vind ik nog moeilijk! Ook mijn kop koffie s’ morgens met hete melk mis ik nog steeds. Ik neem nu, op een enkele dag, de koffie nog wel. Verder ben ik zover, dat zuivel en gluten geen deel meer uitmaken van mijn voeding. Tenzij het verstopt in een product zit, waar ik niet bij stil stond.

Veel meer energie, dus kortweg tevreden!

 S. Manzoni

M. Smit over het uitgebreide consult

Ik was op 23 september jl bij jou voor een lang consult. Ik ging weer bij je weg met een hoofd dat duizelde door alle informatie. Maar wat vond ik het ook allemaal interessant! Ik ben cold turkey direct omgegaan naar de nieuwe manier van eten (incl. glutenvrij) en ik kan alleen maar zeggen: geweldig! Het was eerst natuurlijk erg wennen, en ik heb nog nooit zo veel en vaak pannen moeten afwassen 🙂 maar nu weet ik eigenlijk al niet meer beter.

• mijn hoofd is helder
• ik slaap heerlijk
• ik kan mij voor het eerst in lange tijd weer af en toe ontspannen
• ik heb geen opvlieger meer gehad, helemaal weg!
• ik haal vrijer adem
• ik laat geen stinkwindjes meer en mijn ontlasting ziet er normaal uit. De eerste twee weken voelde het ook alsof mijn darmen zich opschoonden.
• ik heb geen behoefte meer aan snoepen of snacken tussendoor.
• iemand zei tegen mij dat ik anders uit mijn ogen kijk (ontspanning?)

Ik ben ook erg blij met je boek waar alle principes helder in zijn uitgelegd en de recepten zijn heerlijk (de basmatirijst met adukibonen mmmmm). Bij sommige gerechten (bijv de soep van aardappelen shii-takes en ik maak m met kip) voel ik letterlijk dat er iets gebeurt in de milt (op een goede manier hoor).

Het was even een investering allemaal maar ik ben ervan overtuigd dat dit me gaat helpen om weer beter te worden en om op een gezonde manier te kunnen blijven functioneren.

Dank je wel Jutta, ik vind je geweldig!

M. Smit 

E. en D. over het uitgebreide consult

Toen we in februari bij jou vertrokken hebben we besloten om onszelf wat tijd te geven om jouw adviezen eigen te maken. Mijn vrouw heeft jouw bouillon helemaal opgemaakt en in het begin komkommer en meloen gegeten om haar verlangen naar koud eten en drinken te verminderen. Ze is gestopt met door de weeks koffie drinken, gluten en lactose. De gevolgen zijn voor haar goed merkbaar. Ze heeft geen behoefte meer aan koud eten en drinken, haar eczeem/ psoriasis is zo goed als weg en ze heeft geen pijn meer aan haar gewrichten. Ik had niet veel klachten, maar merkte na het bezoek aan jou dat ik eten eindelijk weer leuk ging vinden i.p.v. lastig. Ook koken ben ik leuker gaan vinden. Vaak staan we nu naast elkaar te koken, wat erg gezellig is!

E. en D. 

Monique over de module ‘Voedingstherapie voor Milt en Maag’

Ik ben heel tevreden over de cursus TCM voedingstherapie voor milt en maag. Het was zeer inspirerend en informatief. Het was fijn te merken dat ik door twee eerdere lessen en jouw boeken al best wat wist maar er is veel aanvullende informatie bijgekomen. Vooral ook ben ik blij dat zo uitgebreid op de syndromen werd ingegaan en welke voedingsadviezen daarbij horen. Ik wil zeggen: “dit smaakt naar meer”.

Ik vond de module Chinese voedingstherapie voor milt en maag zeer inspirerend en informatief. Ik heb er veel van geleerd met name van de specifieke voedingsadviezen voor de syndromen van milt en maag. Het was ook fijn dat je ons een handje hielp hoe deze informatie praktisch aan te bieden aan je cliënten zodat de drempel voor hen verlaagd wordt om een verandering in het voedingspatroon aan te brengen.

Hartelijke dank voor de fijne cursus en ook aan je man die zo zacht op de achtergrond onze heerlijke hapjes bereidde.

Monique Teunissen