Ervaringen

Monique over de module ‘Voedingstherapie voor Milt en Maag’

Ik ben heel tevreden over de cursus TCM voedingstherapie voor milt en maag. Het was zeer inspirerend en informatief. Het was fijn te merken dat ik door twee eerdere lessen en jouw boeken al best wat wist maar er is veel aanvullende informatie bijgekomen. Vooral ook ben ik blij dat zo uitgebreid op de syndromen werd ingegaan en welke voedingsadviezen daarbij horen. Ik wil zeggen: “dit smaakt naar meer”.

Ik vond de module Chinese voedingstherapie voor milt en maag zeer inspirerend en informatief. Ik heb er veel van geleerd met name van de specifieke voedingsadviezen voor de syndromen van milt en maag. Het was ook fijn dat je ons een handje hielp hoe deze informatie praktisch aan te bieden aan je cliënten zodat de drempel voor hen verlaagd wordt om een verandering in het voedingspatroon aan te brengen.

Hartelijke dank voor de fijne cursus en ook aan je man die zo zacht op de achtergrond onze heerlijke hapjes bereidde.

Monique Teunissen

C.B. over het uitgebreide consult

Inmiddels eet ik al een paar weken volgens jouw aanwijzingen en het bevalt me heel goed. Mijn buik is stukken rustiger geworden en ik voel me echt stukken beter. En het is eigenlijk goed te doen. Het mooie is dat mijn trek naar zoet helemaal verdwenen is, dus de eerste kilootjes beginnen er af te gaan. Fijne bijkomstigheid!

C.B.

H.J. over het uitebreide consult

Na mijn hele leven alles te hebben gegeten en dat helemaal prima te vinden, ging ik op mijn 28e vegetarisch eten. Na een half jaar veranderde dat in een volledig veganistisch eetpatroon. Het startte vanuit milieu-oogpunt, daarna werd het dierenleed belangrijk en uiteindelijk was het voor een ontwikkelde eetstoornis prettig om een groot deel van voeding te kunnen mijden. Het veganistisch leven voelde super goed. Ik kon genieten van eten, het voelde een stuk gezonder en ik deed geen levend wezen kwaad.

Na 1,5 jaar kreeg ik klachten. Weinig energie, slecht slapen, een grijze huid en ik menstrueerde niet meer. Wat ik ook deed, ik was altijd moe en had altijd honger. Ik kon niet langer dan 3 uur zonder eten en had altijd energierepen of nootjes bij de hand voor het geval dat. In oktober 2018 kreeg ik van mijn moeder een workshop van Jutta cadeau. We hebben een dag stilgestaan bij de verschillende stofwisselingstypen en hoe je eigen eetpatroon is. Zo leerde ik dat warm (gekookt) eten goed voor mijn spijsvertering was. Bij de uitleg over de verschillende stofwisselingstypen kwam een simpel voorbeeld: stel dat je te horen krijgt dat je ontbijt eieren met spek is, zou je dat willen? Per stofwisselingstype zou dat anders zijn (granen-eters worden hier niet enthousiast van, rood-vlees-en-vet-eters wel). Het water liep me direct in de mond toen ik daar aan dacht. Daar schrok ik van, want dat wil ik helemaal niet eten.

En toch had ik er heel veel zin in! Met mijn moeder heb ik het er over gehad, en ze bood me aan mijn stofwisselingstype te laten meten. Dat consult vond plaats in november 2018. Eerlijk gezegd wist ik ergens al wel wat de uitslag zou zijn, maar ik ben er blanco ingegaan.

Ik bleek een stofwisselingstype te hebben dat goed gaat op rood vlees en vet. Dat blijkt mijn lichaam nodig te hebben. En dat waren precies de dingen die ik al heel lang niet meer had gehad. Jutta vertelde mij dat ik ermee kon doen wat ik wilde. Dit betekende niet dat ik dit ook moest doen. Maar ik wilde het proberen. Ik wilde ondervinden hoe het zou zijn als ik zou gaan eten zoals mijn stofwisseling nodig had. Dus dat heb ik gedaan. Afspraak was 3 maanden proberen en dan kijken hoe nu verder. En dat heb ik geweten. Binnen 2 dagen voelde ik me heel anders. Ik zat vol. Het leek alsof ik al heel lang niet meer had geweten wat vol zitten betekende. Na 2 weken voelde ik me vol energie, ik had weer kleur in mijn gezicht, ik voelde me sterk en sliep een stuk beter. Na een maand had ik mijn menstruatie terug. Uiteraard veranderde mijn lichaam ook. Ik kreeg weer vet op mijn lijf en kwam aan. Het voelde alsof ik terug ging naar de persoon die ik eigenlijk ben (de persoon voor ik vegetarisch ging eten). En dat voelde fantastisch.

Na de proefperiode was het voor mij duidelijk: ik heb dierlijke producten en vet nodig. Ik kon ook accepteren dat het voor iedereen anders is, en dit nou eenmaal bij mij past. Nu ben ik bezig met kijken hoe dat voor mij kan werken, op gebied van wat ik nodig heb en mijn morele besef. Dat is het lastigst. Sowieso is alles biologisch, maar daarmee ben ik er nog niet. Ik blijf onderzoeken hoe ik dit kan doen, maar zal nooit meer teruggaan naar een vegetarisch of veganistisch eetpatroon.

(H.J., stofwisselingstype parasympaticus = rood-vlees- en vet-eter)

Mariëlle over het uitgebreide consult

Ik was in september bij je en sindsdien eet ik met veel plezier vet en eiwitten. Al die dingen die ik zo lekker vond, maar waarvan ik dacht dat ik er beter niet teveel van kon eten. Met wat ik nu eet, voel ik me lekker, warm, energiek en echt verzadigd. Mijn kinderen zijn er ook dol op. En ik ben vanzelf  iets minder gaan eten dan 3-4 weken geleden.
Ik val nu kilo’s af en mijn lichaam verandert van vorm. Daar ben ik heel blij mee. Vroeger smeerde ik olie of crème op mijn huid, maar dat is nu niet fijn meer. Mijn huid zuigt het niet meer op zoals eerder. Het is niet meer nodig. Heel fijn 🙂

Mariëlle (stofwisselingstype: rood-vlees en vet-eter)

M. Hormes over het consult

Het is inmiddels ruim 7 weken geleden dat ik bij je kwam voor het uitgebreide consult. Naast dat ik het bezoek als zeer integer en prettig heb ervaren, heeft het me ook heel erg blij gemaakt. Vanaf dag 1 kon ik goed uit de voeten met de voedingsadviezen en de ‘nieuwe’ manier van eten. Of moet ik zeggen ‘oorspronkelijke’ manier van voeden van mijn lichaam?

Het is gegaan zoals jij verwachtte op basis van je meting. Ik heb geen moeite met drie maal daags warm gekookt/gebakken eten. Ik voel me senang, ik voel me rustig en ik voel me zacht van binnen. Geen kortademigheid en opgeblazen gevoel meer. Geen uitgeput ploffen op de bank als ik ’s avond thuiskom uit m’n werk, maar energiek! Zelfs na een drukke dag. Geen enkele behoefte aan suiker of zoet.

De biologische kippenhartjes blijven nog een uitdaging voor me, want op de biologische markt vliegen ze de kraam uit in alle vroegte, want er zijn blijkbaar meer liefhebbers zoals ik! Het lukt me goed om de juiste producten te vinden en creatief te koken. De recepten voor kippenhart hoop ik nog te bedenken voor op jouw lijstje.

Inmiddels ben ik ook 7 kilo lichter geworden in deze afgelopen periode, wat natuurlijk fijn is. Er is dus van álles  gaande in mijn lichaam.

Nou Jutta, dat zijn voor nu de belangrijkste bevindingen wat mij betreft. Bedankt dat je me op het spoor van mijn eigen spijsverteringstype hebt gezet. Mijn lijf en mijn leven is rustiger, zachter, vrediger en gelukkiger!

M. Hormes (bleek het stofwisselingstype te zijn dat een vrij hoog aandeel aan rood-vlees & vet nodig heeft)

 

G.K. over het uitgebreide consult

Ik volg nu sinds vijf weken de TCM 5 elementen voeding en sinds 3 weken de Reishi. Het lukt goed om me er aan te houden. Ik heb een voldaan gevoel na de maaltijd, ik eet met plezier en voel dat wat ik eet goed voor me is.

Ook voel ik me algeheel een stuk beter. Iets energieker, ik voel dat mijn spieren zin hebben om eens flink moe te worden maar ik weet dat ik dit heel voorzichtig moet opbouwen.
Veel minder moe / hijgen na het lopen van een trap. Ontlasting is beter van structuur, nog niet regelmatige stoelgang. Paar pondjes minder helpen ook mee om weer een positief gevoel te krijgen. Dat merk ik ook, ik voel me weer blij, hoopvol en optimistisch.
Ik heb er weer vertrouwen in.

Al met al een goed begin.  Ik ben dus heel blij met alle positieve veranderingen en houd m’n lichaam goed in de gaten om niet in de valkuil te stappen door teveel te doen.

G.K. (stofwisselingstype: balanced)

Alex Kamphuis over een seminar

Wat een fantastische lesdag vandaag, dank je wel. De energie in de groep in de middag was hierdoor echt super goed. Ik kijk uit naar je tweede dag bij ons!
Alex Kamphuis, shiatsu behandelaar, www.haasenschildpad.nl

Barbara Temelie over ‘Ontbijt je fit’

Gun jezelf gedurende een paar dagen de warme ontbijtgerechten die Jutta je in volle overtuiging en met veel vreugde en gedetailleerde uitleg presenteert.
Ik verzeker je dat je, met behulp van dit boek, kunt ervaren waar je zwakke plekken liggen wat betreft je voedingsgewoonten en lichaamsfuncties èn hoe je deze met behulp van de vijf elementen voeding stap voor stap kunt aanpakken.
Barbara Temelie, internationaal bekend TCM-expert, barbaratemelie.de

Floris over de 3-daagse bijscholing ‘milt en maag’

Bedankt Jutta voor de inspirerende module die ik bij je heb mogen volgen. Het waren drie prettige dagen waarin ik veel heb opgestoken en ik pas de kennis direct in mijn praktijk toe. Ik vind het knap hoe je een grote groep bij de stof kunt betrekken waardoor het nooit saai is, mijn interesse gewekt blijft en ik iedere keer weer uitkeek naar de volgende keer. Hartelijk dank.

Floris, deelnemer bijscholing ‘TCM-voedingstherapie voor milt en maag’

Floor Tuinstra over ‘Ontbijt je fit’

Jutta, tot nu toe heb ik een aantal verschillende recepten uitgeprobeerd, de kippensoep, de courgettesoep, de miso soep, de congee en nog een paar. Ik vind ze allemaal even lekker en voel me er een stuk beter door. Het is een fijn gevoel dat je beseft wanneer je een recept maakt dat het van alle elementen een ingrediënt bevat en wat die maaltijd voor jou en je lichaam kan doen. Het is echt een aanvulling zowel voor mij persoonlijk als voor mijn cliënten die ik het boek ook aanraad. Ik kijk nu al uit naar je volgende boek!
Floor Tuinstra, reflexologie specialist, floortuinstra.com