‘I kiss better than I cook’ of waarom de vijf elementen voeding niet ingewikkeld hoeft te zijn

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

09/04 2018

I kiss better than I cook‘. In de keuken van mijn beste vriendin ontdekte ik een week geleden een bordje met deze uitspraak. Mijn vriendin is een tijdje geleden terugverhuisd naar Slowakije en ik kom er helaas veel te weinig. Het bordje was mij dan ook eerder nooit opgevallen. Maar ik vond het heel grappig toen ik het las.

Ik vermoed dat mijn beste vriendin heel goed kan kussen. Dat weet ik natuurlijk niet, maar het feit dat ze altijd lekker kookt als ik bij haar op bezoek ben, leidt me tot deze conclusie.

Wat moest dit bordje me vertellen?

Was dit een voorafgaande verontschuldiging? Een bordje dat mannelijke bezoekers alvast moest voorbereiden dat ze plezier konden beleven – maar dan niet etend aan de keukentafel? Dat het onzin was dat liefde door de maag ging?

Of was het simpelweg de waarheid? Net als:

Ik kan beter zingen dan kleding strijken. (Ik heb niet eens een strijkijzer maar vertrouw erop dat de kleren hangend aan mijn lichaam hun kreukels wel kwijtraken.)

Of: Ik kan beter dansen dan stofzuigen. (We hebben niet eens een stofzuiger maar gebruiken een compleet afbreekbare bezem…zero waste, goedkoop en stroom besparend, jawel).

Mijn beste vriendin gaf het volgende antwoord en maakte een einde aan mijn interpretatie-woede: Ze vond het gewoon een leuk en bij haar passend bordje. Volgens haar maakt het duidelijk dat zij als vrouw niet per se goed hoeft te koken. Dus geen verkeerde aannames, puur op basis van haar geslacht.  Dat mocht iedereen (met name mannen) weten.

Ook goed. En gelijk heeft ze!

Vooroordelen over de Chinese voedingsleer

En toch bleef ik aan dit spreukje denken. Ik moest denken aan kennissen, klanten en studenten die vaak het gevoel hebben dat ze ‘het niet goed doen’. Dat ze niet goed genoeg kunnen koken. Dat er te weinig variatie in hun gerechten zit. Dat de Chinese voedingsleer heel erg ingewikkeld is. En dat ze zich schuldig voelen omdat ze geen zin hebben om te koken.

Een van de vele vooroordelen die mensen hebben als ze aan de Chinese voedingsleer (oftewel vijf elementen voeding) denken, is dat je een keukenprins- of prinses moet worden. Dat koken je passie moet worden. Dat je koken ineens suuuper leuk moet gaan vinden.

Tijd om een geheimpje te verklappen.

Persoonlijk vind ik koken ook niet echt extreem leuk. Ik doe het redelijk graag, maar om nu te zeggen dat koken mijn allergrootste passie is?

Eten. Voeding. Mensen uitleg geven. Dat is mijn passie. Maar koken op zich is vooral iets dat moet gebeuren om later een lekkere maaltijd op tafel te hebben. Eerlijk gezegd schuif ik het liefst aan als mijn vriend voor ons heeft gekookt.

Misschien een rare gedachte van iemand die een kookboek heeft geschreven. Maar eigenlijk ook weer niet. Want mijn boek ontstond vanuit mijn eigen ervaringen. Ik wilde mensen juist ideeën geven zodat ze zelf niet creatief hoeven te worden. De recepten moesten vooral ook snel gaan, zonder veel poespas. Gewoon lekker, makkelijk en gezond.

Drie recepten zijn een goed begin!

Dit is dan ook mijn raad aan mensen die aarzelen om aan een nieuw voedingspatroon te beginnen: houd het simpel. Als je maar kookt (of wokt, stoomt, bakt, etc.).

Kies recepten die je al kunt en kent en die snel gaan. Maak die gewoon eens vaker klaar. Durf daarnaast – ik kan het niet vaak genoeg herhalen –de gewone gerechten ook een keer als ontbijt te eten. Wie zegt dat je favoriete eten alleen op de avond lekker smaakt? Waarom niet eens als ontbijt?

Laten we zeggen, je kent drie recepten die aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • lekker
  • voedzaam: denk aan voldoende vet/olie en (dierlijk of plantaardig) eiwit
  • goed verteerbaar : weet je nog? kruiden en specerijen gebruiken!
  • pure ingrediënten: dus geen pakjes
  • snel klaar: maak gebruik van restjes gekookte granen, aardappelen etc.
  • bevat weinig tot geen dierlijke melkproducten: behalve roomboter of ghee
  • het liefst ook zonder tarwe en gluten: want dat maakt de meeste mensen moe

Dat kan dus zijn:

  • (glutenvrije) pannenkoeken plus een vulling naar jouw smaak: kip, kalkoengehakt, hummus, avocado, restjes geblancheerde of gebakken groenten
  • aardappelen, groenten en een ei
  • ham en eieren met paddenstoelen en rucola
  • pompoensoep
  • linzen curry
  • erwtensoep

Met drie recepten heb je dus al een heel goed basis repertoire. Je kunt twee dagen achter elkaar hetzelfde eten als ontbijt. Dan wissel je.

Als je dit voor enkele weken volhoudt, dan heb je al heel veel aangepast. En dit helemaal zonder ingewikkeld te doen.

En misschien kom je dan tot de conclusie dat je het toch best goed doet. Uiteindelijk kun je een extra bordje gaan ophangen. Misschien het volgende:

♥ Kiss the cook – he/she had good intentions and prepared a tasty meal for you. ♥

 

Zero waste tip(s)!

Omdat ik het zelf zo leuk vind, heb ik besloten om elke keer een kleine zero waste tip te geven. Vandaag zijn het er twee:

Havermelk zonder afval

Deze had ik al gepubliceerd, namelijk hoe je lekkere havermelk kunt maken – zonder afval te produceren. Als je het nog niet hebt gelezen, ga dan snel naar het recept.

Actie ‘ban de papieren keukendoekjes’

Voor Nederland kon ik geen precieze getallen vinden, maar de gemiddelde Duitser gebruikt ca. 19 kg ‘hygiënepapier’ per persoon per jaar. Met hygiënepapier is toiletpapier, papieren servetjes en keukenrol bedoeld.

Een soort kun je alvast reduceren. Stop simpelweg met het kopen van keukenrol en gebruik kleine gastendoekjes (die je sowieso al hebt) in plaats van de papieren keukendoekjes. Dat werkt prima. De handdoekjes kun je gewoon wassen als je toch al een was draait.

We gebruiken helemaal geen papieren keukendoekjes meer en hebben ze geen enkel moment gemist. Dit bespaart geld, gesleep en het milieu.

Leuk weetje: zero waste winkel Praag

Mocht je ooit in Praag komen (altijd leuk!), ga dan zeker even langs bij ‘bez obalu’. Deze winkel – de naam betekent ‘zonder verpakking’ –  is een van de mooiste zero waste winkels die ik tot nu toe heb gezien. Ze hebben zo ongelooflijk veel keuze!

Agenda: workshop ‘Word je eigen voedingsconsulent’

De workshop in april is vol. Op 23 juni zijn er wel nog plekken vrij. Dit is de laatste workshop voor de zomer.

Artikel voor het Massage Magazine 1/2018

Lees hier mijn artikel voor het Massage Magazine over ‘Een gezonde lunch voor tijdens werk en onderweg’.

Commentaren (0)

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.