Elke nacht eruit?  – Hoe je de ‘onderste poort’ dicht kunt houden

Als jongvolwassene bezocht ik samen met een vriendin een alternatief stel op hun zelfvoorzienende boerderij. Ze hadden ons uitgenodigd om een weekend te komen logeren en om mee te kijken hoe zij werken en leven. Het weekend was super maar had toch een klein nadeel: het toilet lag heel ver weg van het woonhuis. ‘Hoe moet dat ‘s nachts?’ , dachten de vriendin en ik. Het eindigde ermee dat de een de ander wakker maakte, zodra de blaas begon te drukken. Midden in de nacht. Met z’n tweeën slopen we door het donker naar de tonnetjes-plee. Beide nachten. Twee keer.

Een aantal jaar later: Ik sliep in een tentje op een Spaanse camping. Voordat ik ging slapen, liep ik voor mijn gevoel 100 keer naar het toilet – hopende dat ik ‘s nachts niet zou ‘moeten’. Met weinig succes. Ook hier moest ik in het donker met een zaklamp mijn weggetje zoeken naar de WC. Twee keer per nacht.

Nog een aantal jaren later: ik huurde een heel mooie woning en was toch niet blij met één feit. De slaapkamer zat op de bovenste verdieping. Het toilet een verdieping lager. Dit hield in dat ik ’s nachts in somnambule toestand de steile trap naar beneden moest nemen. Plassen. Terug naar bed. Weer inslapen. Opnieuw wakker worden. Voor de tweede keer naar het toilet.

Geen haar op mijn hoofd dacht eraan dat dit ook anders zou kunnen. Dat er nachten zouden kunnen bestaan zonder mijn geroutineerde bezoekje aan het toilet.

Tot ik kennis maakte met de TCM.

 

Kan dat ook anders?

Een standaardvraag aan mijn klanten gaat over hun slaap. Ik wil graag weten of ze goed in- en doorslapen en of ze uitgerust wakker worden. Een aantal klanten gaf aan dat hun slaap perfect is. Toen ik net begon met mijn praktijk vroeg ik enkele keren niet goed door. Pas bij de vraag of de klant ‘s nachts moet plassen (een belangrijke vraag binnen de TCM) werd ik alert. Want als je ‘nachts moet plassen zegt dat twee dingen:

Ten eerste: je slaapt niet door.

Veel mensen geven aan dat ze goed slapen én doorslapen – ook al moeten ze er soms tot drie keer uit. Dit komt simpelweg omdat ze het zo gewend zijn. Net als ik toen. Veel mensen ervaren hun nachtelijke bezoek aan het toilet niet als onderbreking maar als een standaard gegeven. Ze doen het op de automatische piloot. Bijna slaapwandelend naar het toilet en dan terug naar bed en gewoon doorgaan met slapen.

Ook ik ervoer het toen niet echt als storend. Lastig en gedoe wel, maar ik had niet het gevoel dat twee keer plassen mijn slaap verstoorde. Tegenwoordig weet ik: opstaan en naar het toilet lopen is een flinke onderbreking van je nachtrust.

Ten tweede: je ‘nieren’ hebben het te koud.

Met ‘nieren’ zijn niet je Westerse nieren bedoeld, maar de functiekring ‘nieren’ in de zin van de TCM. Als je onderlijf te weinig warmte en energie heeft, dan lukt het niet om een grote hoeveelheid water (urine) en kou aan te kunnen. Voordat het misgaat, word je wakker en voel je aandrang.

 

Wat doen de nieren precies?

De nieren zorgen onder meer voor voldoende ‘yang’ in je onderlichaam. Dat wil zeggen dat ze voldoende warmte en energie geven aan de baarmoeder/prostaat, urineleider en de blaas.

Zijn de nieren in balans, dan blijven de ‘onderste poorten’ dicht. Ze mooi omschreven de oude Chinezen dat. Daarmee bedoelden ze dat de warmte en energie van de nieren ervoor zorgen dat we geen urine of ontlasting verliezen. Want om de bijhorende spieren aan te sturen heb je energie en kracht (yang) nodig.

Hier een simpele uitleg: Stel je voor je wilt een grote pan met water aan de kook brengen en zet het fornuis aan. Het water symboliseert je drinken. Het vuur symboliseert de kracht van de nieren.

Als je fornuis alleen op de laagste stand functioneert, dan zal het water nooit aan de kook komen. De enige optie die je hebt, is (een deel van) het water weg te gieten.

Niets anders gebeurt in je nieren. Als je nier-vuurtje niet krachtig brandt, dan kan het de gedronken vloeistoffen niet ‘transformeren’. Je slimme lichaam stuurt je dan naar het toilet. Is de vloeistof ‘weggebracht’, dan hebben je nieren rust.

 

Waar komt de koude in de nieren vandaan?

De nieren zijn heel gevoelig voor koude. Koude kan op zo veel verschillende manieren binnen dringen, onder meer door

 • zitten op koude stenen of op koude metalen bankjes in het bushokje
 • antibioticakuren (antibiotica werken thermisch gezien heel verkoelend op het lichaam
 • het midden niet warm te houden (naveltruitjes, blote onderrug
 • veel te lopen op bloten voeten (onder de voet begint je nier-meridiaan en via deze route kan de koude ‘omhoog’ kruipen)

 

Natuurlijk draagt ook koude voeding eraan bij:

 • overmaat aan diepvriesvoeding
 • veel rauwkost (ook in vorm van sapjes)
 • te weinig warme, voedzame maaltijden
 • ijskoud drinken en ijskoud eten

 

Kan dit echt beter?

Ja. Het is zeker mogelijk dat je er ’s nachts niet meer uit hoeft. De juiste voeding speelt hier een heel belangrijke rol. Hier komen de tips:

1. Kook!

Dit is (gaap!) heel oud nieuws binnen de TCM. Maar het kan niet vaak genoeg worden herhaald. Als je gekookte (of anderszins bereide) maaltijden eet, dan hoeft je eigen interne verteringsvuur niet zelf al het werk te doen. Je houdt warmte over – en ontziet tegelijkertijd het vuurtje in je onderlijf. Dit moet namelijk bijspringen als er elders in het lichaam een tekort aan warmte dreigt.

Geef rauwkost-, melk- en broodmaaltijden geen centrale plek. Maar stap over op echte maaltijden. Denk aan omelet, soep, gerechten met peulvruchten/vlees/vis/ei/gevogelde, stamppot, (glutenvrije) pannenkoekjes, noem maar op. Begin al met een warm ontbijt. Als je de maaltijd niet warm kunt eten, eet het dan op kamertemperatuur. Denk aan linzensalade, eiersalade, aardappelsalade, salade met kip/zalm/runderreepjes, etc.

Let op: het is niet nodig om er extra warmte te nemen in vorm van extra veel kaneel, gember of kerrie. Dat zou ook averechts kunnen werken. Het gebruik van fornuis en oven zijn al voldoende!

Wil je hier meer over weten dan kun je dit bericht van mij lezen (Explosies in je lichaam – waarom kaneel en gember niet altijd de oplossing zijn).

 

2. Vermijd (een overmaat aan) diepvriesmaaltijden

Alles wat lang in de vriezer heeft gezeten, was blootgesteld aan extreme koude. Zelfs koken helpt niet om de koude van soms meerdere maanden of jaren eruit te werken.

 

3. Drink regelmatig bouillon

Hier heb al meerdere keren over geschreven. Kijk eens hier (Bouillon to go) en hier (Even bellen met Christel van Oerbouillon).

 

Los van de voeding

1. Houd je onderrug warm

Oma had gelijk: een hemd is geen overbodige luxe. In de winter en bij extreme kouwelijkheid kun je het beste een hemd van wol nemen.

 

2. Slaap op een schapenvachtje

Misschien bij hele hete temperaturen niet aantrekkelijk, maar wol reguleert op wonderbaarlijke wijze de temperatuur – zowel hitte als koude. En omdat je interne klimaat in de nieren op ‘winter’ staat, kan een schapenvacht ook in de zomer van goede dienst zijn.

 

3. Gebruik moxa

Veel TCM-therapeuten gebruiken moxa om extra warmte van buiten toe te voegen. Laat je een keer uitleggen hoe dat moet of boek een moxa-behandeling bij een TCM-therapeut.

 

4. Houd de voeten warm

Vermijd lopen op blote voeten of beperkt het tot een minimum. Gebruik sokken van wol om de voeten warm te houden.

 

Ten slotte: “Ja, maar ik drink ook altijd veel op de avond!”

Klanten verklaren het ’s nachts naar het toilet moeten vaak met het feit dat ze op de avond veel drinken. Laat je ik je nu vertellen dat het daarmee niets te maken heeft. Denk maar aan tieners. Die kunnen heel veel drinken (water, bier) en toch slapen ze compleet door.

En waarom zou je op de avond zo veel drinken? Dat is direct een aanwijzing waar elke TCM-er ook weer wakker van wordt. Want je lichaam wil je iets vertellen als je zo veel dorst op de avond hebt en liters water weg moet werken.

Trouwens: tijdens de zwangerschap en op hogere leeftijd is ’s nachts plassen min of meer oké. Maar zelfs tijdens de zwangerschap – die dus extreem veel beroep maakt op de energie van de nieren – is het mogelijk om het aantal plasmomenten terug te dringen en zelfs nachten te hebben, waarin je niet naar het toilet hoeft.

Met hogere leeftijd bedoel ik trouwens 70 plus.

♥ Veel liefde en gezondheid, Jutta

[foto: Gilles Desjardin, Unsplash]

 

3-daagse module

Die 3-daagse module in oktober zit vol. Dit komt onder meer omdat ik minder mensen toe mag laten – vanwege alle corona-regels. Er is een wachtlijst. Mocht je interesse hebben in de module, geef me een seintje. In de lente plan ik opnieuw een module.

 

Corona-slachtoffer

Het is een feit: de mooie beweegstudie waarin mijn praktijk in Zoetermeer was gevestigd, moet haar deuren sluiten. Ik ga over naar een andere locatie in Zoetermeer (Parkdreef 163).

Ik heb er met zo veel plezier gewerkt. Therese, de lieve eigenaresse, heeft er een echte oase van weten te maken. Maar ik snap haar overwegingen heel goed: de corona-maatregelen maken het onmogelijk om net zo veel deelnemers voor de do-in, pilates en qi-gong te ontvangen als ervoor. Voor de deelnemers die in het verleden hebben gezorgd voor steeds bomvolle lessen, zal het ook even wennen zijn. Lieve Therese, je was een super collega en ik zal ons regelmatige contact en je mooie locatie gaan missen! Je hebt al mooie nieuwe plannen, daarvoor ga ik extra hard duimen!

 

Boek ‘Elk seizoen in je element’ van mijn collega Gonnie van de Lang

Gonnie heeft een praktijkboek geschreven voor voor gebruik voor alledag of als naslagwerk, voor iedereen die geïnteresseerd is in de kenmerken en invloeden van de seizoenen op de stemming en de gezondheid. De beveiligde e-book versie, bevat 208 pagina’s fullcolour, rijk geïllustreerd met kleurenfoto’s en duidelijke illustratieve tekeningen bij de oefeningen en diverse links naar sites. De prijs €15,50. Meer informatie via www.vandelang.nl. Bestellen kan hier.

17 Replies to “Elke nacht eruit?  – Hoe je de ‘onderste poort’ dicht kunt houden”

 1. José schreef:

  Wat zou het fijn zijn om ’s nachts door te slapen! En mooie (maar bekende) tips geef je weer.
  Dat schapenwollen vachtje lijkt me wel wat of misschien een matras met schapenwol erin?
  Dank je wel weer voor je adviezen. Ik kijk er altijd naar uit.

  1. Jutta Koehler schreef:

   Ja, dit werkt ook heel fijn. Bedankt voor je feedback!

 2. Walter schreef:

  Dat is weer een mooi verwoorde uitleg Jutta.
  Dank voor je energie om dit te delen.

  Walter Huizer

  1. Jutta Koehler schreef:

   Hey Walter, Bedankt voor je feedback!

 3. Eline schreef:

  Dag Jutta, nu brand ik van nieuwsgierigheid. Wat zegt de Tcm hier dan over, en wat probeert m’n lichaam me te vertellen? Je sloot af met
  ”En waarom zou je op de avond zo veel drinken? Dat is direct een aanwijzing waar elke TCM-er ook weer wakker van wordt. Want je lichaam wil je iets vertellen”
  Cliffhanger… 😉

  1. Jutta Koehler schreef:

   Hoi Eline, Dit heeft te maken met een etkort aan yin = koeling in het het lichaam. Het is een goed idee: ik zal er een keer een blog over gaan schrijven. Dank voor je feedback en hartelijke groet, Jutta

 4. Irene burghouts schreef:

  Heel interessant.
  Bedankt dat ik dat kan lezen.
  Gr irenr

  1. Jutta Koehler schreef:

   Bedankt voor het volgen en je reactie!

  2. Jutta Koehler schreef:

   Bedankt voor het lezen!

 5. Silvia Manzoni schreef:

  Hartelijk dank voor jouw blog,altijd fijn om te lezen.Alle keren een moment van herkenning!En weer even het tijdpunt om de puntjes op de i te zetten,wat betreft de voedingswijze!

  1. Jutta Koehler schreef:

   Bedankt voor de reactie! Warme groet!

 6. Marion schreef:

  Inspirerend Jutta! Dankjewel! Zelf moet ik meerdere keren in de nacht eruit om te plassen, maar doe eigenlijk alles al wat je zegt. Ik ga mij eens iets meer verdiepen in mijn nieren, erg interessant.. Warme groet, Marion

  1. Jutta Koehler schreef:

   Soms is voeding niet voldoende (ook is het de basis). Maar de TCM baseert juist op meerdere pilaren. Dus, als de voeidng hier niet voldoende is, kijk dan ook naar acuounctuur, moxa, shiatsu, voetreflex, TCM-kruiden, etc. Warme groet, Jutta

 7. Evelyn schreef:

  Beste Jutta, bedankt voor deze waardevolle blog. Ik lees ze altijd graag.
  Echter, wat als je al deze tips al jarenlang toepast… en toch nog steeds je bed uit moet om te plassen?
  Grts, Evelyn

  1. Jutta Koehler schreef:

   Beste Evelyn,
   In sommige gevallen is voeding niet voldoende – ook blijft voeding altijd de basis. Soms bestaat en klacht/onevenwichtigheid al langer. Dan moeten er naast voedingstherapie nog andere therapie worden toegepast. Denk aan acupunctuur, shiatsu, Chinese kruiden, beweging, etc. Warme groet, Jutta

 8. Marian schreef:

  Dankjewel voor het delen van de info over het sluiten van de poorten.
  Ik dacht ook dat het nachtelijk toiletbezoek erbij hoorde.
  En ik had ook altijd in bed koude bovenbenen en rug, legde daar dan iets extra op maar ja hielp een beetje .
  Na het lezen van je artikel heb ik nu een wollen dekbed onder mijn onderlaken. (het slaapt heerlijk en ontspannen merk ik) En jawel na twee nachten slaap ik nu 8 uur aan een stuk!!
  Dus nogmaals dank!

  1. Jutta Koehler schreef:

   Bedankt voor je feedback. Wow, dat ging snel. Binnen twee nachten! Dat is heel fijn. Hartelijke groet, Jutta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 × 3 =