Welke voedingstrend promoot je eigenlijk?

Helemaal geen. Ik combineer de Chinese voedingsleer met de leer van de stofwisselingstypes. Het doel is dat je alles wat je eet ook daadwerkelijk kunt verteren en opnemen. Het gaat erom dat je je lichaam optimaal voedt. Mijn taak is ervoor te zorgen dat ik je ongemakken en de behoefte van je lichaam vertaal naar een passend voedingspatroon. Dat kan een vegetarisch voedingspatroon zijn, een voedingspatroon met meer vlees, een voedingspatroon met meer rauwkost, noem maar op. Ik vind het allemaal prima. Mits het past bij je aandachtspunten en je stofwisselingstype.

Waarom op consult?

Tegenwoordig sturen we keuzes omtrent voeding meestal aan op basis van onze emoties, morele ideeën en intellect. Vaak sussen we ons onderbuikgevoel omdat we ‘denken’ dat sommige dingen gezond of ongezond zijn. Op deze manier verliezen we steeds meer het contact met onze eigen diepste wijsheid.
Daarnaast maakt een verzwakte spijsvertering het lastig om echt te herkennen wat ons goed doet en waar we écht trek in hebben.
Als je op consult komt, kan ik samen met jou vaststellen hoe het staat met jouw vertering, voedingsintuïtie en balans. Zo kom ik binnen een consult tot een voor jou op maat gemaakt advies: door je stofwisselingstype te kennen, maak je je los van alle trends en volg je alleen de behoefte van je lichaam. Door je spijsvertering te versterken, wordt je onderbuikgevoel en voedingsintuïtie weer sterker.

Hoeveel verschillende stofwisselingstypes zijn er?

In totaal zijn er zes stofwisselingstypes. We hebben twee granen-/koolhydraat-types. Daarnaast hebben we twee types rood-vlees- en vet-types. En ten slotte nog twee soorten ‘balanced’.

Ik wil graag uitgebreide menulijsten zodat ik precies weet wat ik elke dag moet koken. Heb je dit voor mij?

Nee, dit is niet hoe ik werk. Natuurlijk kan ik je enkele recepten geven. Maar ik werk niet met kant-en-klare weekmenu’s. We bouwen voort op recepten en gerechten die jij lekker vindt en die jij al gemakkelijk weet te bereiden. Op die manier stellen we veilig dat alles haalbaar is. Als je ook nog nieuwe recepten moet leren koken, dan wordt het naar mijn idee veel te ingewikkeld.

 

Ik ben vegetariër. Maar wat als ik in het consult te horen krijg dat ik het stofwisselingstype van een vlees-eter heb?

De voorwaarde van een vegetarisch voedingspatroon is, dat het bij je lichaam past. Twee van de zes stofwisselingstypes kunnen prima vegetarisch leven. Vaak hebben ze sowieso maar weinig behoefte aan vlees. Belangrijk is dat het voedingspatroon bij je lichaam past en dat je lichaam uit een vegetarisch voedingspatroon alle kracht kan halen. Maar het kan inderdaad zijn dat het consult uitwijst dat je het stofwisselingstype van een rood-vlees- en vet-eter hebt. In dit geval is een vegetarisch voedingspatroon zeker geen aanrader. Als je sowieso vegetarisch wilt blijven eten, ook tegen je stofwisselingstype in, dan is het in dit geval beter om géén afspraak te maken.

Gaat mijn stofwisselingstype echt nooit veranderen?

Normaal gesproken staat je stofwisselingstype vast – net als je vingerafdruk. Daarom is één meting in de meeste gevallen voldoende. Soms kan het echter voorkomen dat het stofwisselingstype ‘verschuift’, bijvoorbeeld na een zwangerschap of na een zware ziekte. Of als je jarenlang tegen je stofwisselingstype in hebt gegeten.

Kan ik een voeding coaching krijgen?

Mijn consulten bestaan in principe uit twee pakketten, dus maximaal twee afspraken. Ik geef je alle informatie mee die je nodig hebt om vooruit te kunnen. Als er korte vragen optreden, dan kun je natuurlijk e-mailen. Als je tot de mensen behoort die tot nu toe nog maar weinig bezig waren met hun voeding en die veel begeleiding nodig hebben, dan kun je – ook heb je voor pakket 2 gekozen – natuurlijk nog een mini-consult boeken. Als je echter een coach zoekt, die je week voor week begeleidt, dan ben je bij mij niet aan het juiste adres.

Ik ben bang dat ik bepaalde voedingsmiddelen niet meer mag eten, dus dat je lekkere dingen gaat afpakken. En dan?

Goed, voedzaam en lekker eten vind ik heel belangrijk. In mijn aanpak is ruimte voor veel lekkere gerechten, zodat je juist het gevoel hebt dat er veel gerechten bijkomen. Vaak zijn mijn klanten positief verrast hoe rijk en voedzaam de maaltijden zijn.
Maar soms gaan bepaalde voedingsmiddelen simpelweg niet samen met de klachten die je hebt. Stel je hebt last van ’s nachts zweten, inwendige onrust, droge ogen, nachtblindheid, opvliegers, prikkelbaarheid, aften, kortslip.
In dit geval zijn bijvoorbeeld koffie, knoflook en kerrie af te raden – in ieder geval als je de klachten wilt verlichten. Deze voedingsmiddelen werken namelijk extreem verhittend en uitdrogend. Deze zouden een bloed- en yin-deficiëntie (want dit zit achter deze klachten) alleen nog maar verergeren.
Of stel je hebt last van koude voeten, ’s nachts moeten plassen, futloosheid.
In dit geval zijn een overmaat aan rauwkost en rauw fruit simpelweg niet aan te raden. Deze zouden de koude in je lijf alleen nog erger maken.
Ook kan het zijn dat de meting uitwijst dat je niet goed tegen bepaalde triggers (bijv. koemelk) kunt. Deze zou je dan het beste kunnen vermijden.
Uiteraard geef ik je lekkere alternatieven. Maar het kan natuurlijk zijn dat dit in eerste instantie voelt als ‘afpakken’.

Hoe lang moet ik dit dieet nu volhouden?

Allereerst: dit is géén dieet! Voor sommige mensen zullen de aanpassingen wennen zijn. Ik raad aan om het nieuwe patroon minimaal twee, drie maanden te proberen. En dan voor de volle 100%. Dit is nodig om verschil te kunnen voelen – want daaruit put je uiteindelijk je motivatie. Dan voelt het ook niet meer als ‘dieet’ maar als smakelijke nieuwe voedingsgewoonte. Vervolgens wil je helemaal niet meer anders en wordt het een leuke, lekkere (!) en nieuwe leefstijl.

 

Val ik gegarandeerd af?

In Chinese voedingsleer en de leer van de stofwisselingstypes staat het complete lichamelijke evenwicht centraal. Dat wil zeggen: je energie, je slaap, eventuele pijnklachten, koude kenmerken, hitte kenmerken, je spijsvertering. Overgewicht is maar één van de vele factoren die aangeven dat het lichaam uit balans kans zijn. Daarom staat afvallen in de Chinese voedingsleer en de leer van de stofwisselingstypes nooit alleen centraal. Beide benaderingen zijn immers geen dieet – en al helemaal geen crash-dieet. Overgewicht is een van de vele aandachtspunten die we natuurlijk in het gesprek meenemen. Maar het gewicht zegt nog niet zo veel over de balans in je lijf.
Het is wel zo, dat in de meeste gevallen de meeste mensen afvallen nadat ze hun voeding hebben aangepast. Dit gebeurt geleidelijk en is blijvend.
In sommige gevallen is het aanpassen van het voedingspatroon niet voldoende om gewicht te kunnen verliezen. Dit is met name het geval wanneer je in het verleden je ‘midden’ (zo heten de spijsverteringsorganen in de TCM) door middel van diëten en verkeerde voedingsgewoontes heel erg hebt verzwakt. In deze gevallen raad ik je aan naast het voedingsadvies ook nog acupunctuur, shiatsu etc. toe doen. Ook beweging en emotionele gebeurtenissen spelen natuurlijk een rol. Hiervoor zou je bij andere therapeuten (additioneel) ten rade moeten gaan.

Ik heb geen klachten maar ben gewoon benieuwd naar mijn stofwisselingstype en wil kijken of ik ‘goed bezig ben’. Kan ik alsnog een pakket boeken?

Als je zonder echte klachten en vraagstukken op consult wilt komen, dan is dit prima. Immers is de Chinese geneeskunde bedoeld ter preventie. Dat wil zeggen dat je het beste je voedingspatroon kunt optimaliseren voordat er klachten ontstaan.
Aan de andere kant is hel wel zo, dat je na het eventuele aanpassen van je voedingspatroon maar weinig verschil gaat voelen. Het is net alsof je met een gezond gebit naar de tandarts gaat.

Weet ik na het consult echt voldoende of krijg ik ook huiswerk mee?

Je krijgt uitgebreide informatie mee en we bespreken waar en hoe je het beste kunt beginnen. Daarmee laat ik je uiteraard niet in de kou staan.
Maar vervolgens is het aan jou om de adviezen thuis toe te passen. Het echt werk begint namelijk thuis. De eerste weken zal je misschien even moeten wennen.
Jij moet nu gaan voelen of een bepaalde maaltijd met een bepaalde hoeveelheid eiwit, vet en koolhydraten je goed deed. Jij moet nu gaan experimenteren. Dit noemen we fine-tuning en jij bent de enige die dit kan doen.

Mag ik iemand meenemen naar de afspraak?

Tijdens een consult draait het twee uur lang alleen om jou, om je gezondheid en om je klachten. Ik vind het belangrijk dat we een open gesprek hebben over alle aandachtspunten. Als je iemand meeneemt die ‘gewoon graag even mee wil luisteren’, dan verandert dit de sfeer en openheid. Dat is niet prettig en jammer van de tijd. Daarom stelt ik dat ook niet op prijs. Je partner (of ouder of degene die het koken voor zijn rekening neemt) is natuurlijk wel welkom.

Ik maak een lijstje van mijn klachten en stuur je dit per e-mail. Kun je dan eventjes een paar tips geven?

Inmiddels krijg ik heel veel e-mails met veel vragen: over specifieke klachten, over het beste type babyvoeding, over supplementen, over de hoeveelheid gluten in bepaalde granen, over van alles. Graag vraag ik om je begrip dat ik deze vragen niet per e-mail kan beantwoorden – al helemaal niet als het vragen betreft met betrekking tot je gezondheid (of de gezondheid van iemand anders uit je omgeving). Het zou verre van professioneel zijn om antwoord te geven op persoonlijke gezondheidsvragen zonder eerst een anamnese af te nemen en meer over jou en je situatie te weten.
Maar ook de meer algemene vragen kan ik niet per e-mail beantwoorden. Ik krijg inmiddels namelijk heel veel e-mails met heel veel ‘korte vraagjes’. Als ik al deze ‘korte vraagjes’ wil beantwoorden, gaan daar veel werkuren in zitten. Deze werkuren wil en moet ik echter overhouden voor mijn klanten en voor mijn overige werkzaamheden.
Mocht je een hele rij aan vragen hebben, dan kan ik je aanbieden om dit binnen het mini-consult te doen. In dit geval reserveer ik – na overleg – op een specifiek tijdstip een half uur van mijn werktijd voor jou, waarop ik je uitgebreid antwoord geef op je vragen.

Ik heb al heel veel voedingsstijlen en therapeuten geprobeerd. Maar niemand kon me helpen! Kan jij me wel helpen?

Dat weet ik niet. Ik kan je beloven om met al mijn kennis, ervaring en 100% toewijding naar je klachten en je voedingspatroon te kijken. Ik zal jou alle benodigde handvaten en informatie geven en jij kunt vervolgens zelf de veranderingen in jouw leven doorvoeren.
Tegelijkertijd; als je al veel therapeuten hebt geprobeerd, kan het zijn dat je klachten niet gelinkt zijn aan voeding – maar bijvoorbeeld aan stress. In dat geval ben je bij mij niet aan het juiste adres.
Soms zijn klachten er al zo lang of zijn ze zo diep geworteld dat alleen het aanpassen van het voedingspatroon niet voldoende is. In dit geval ben je bij mij wel aan het juiste adres – want we zorgen ervoor dat de voeding niet (meer) de oorzaak kan zijn. Echter zou je dan nog additioneel andere therapieën moeten toepassen, zoals homeopathie, TCM-kruidentherapie, acupunctuur, voetreflex therapie of shiatsu. Welke therapie ondersteunend kan werken bij mijn advies komt dan in het consult ook ter sprake.

Worden je consulten vergoed door de zorgverzekering?

Nee.

Mijn adviezen vallen noch onder de vergoeding voor diëtisten (ik ben geen diëtiste) noch worden mijn consulten vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.